I forrige måneds nyhetsbrev ble det rapportert at Oslo Børs hadde nådd sin «All-Time-High», hvor forrige rekord var fra 19.juli 2007 da hovedindeksen endte på 524,37. I november nådde Oslo Børs enda en ny høyde, da hovedindeksen endte på 542,88 den 6. November. Dette var høyeste sluttnotering på Oslo Børs. Denne oppgangen var sterkt drevet av tungvekterne på børsen, da blant annet Aker Solution steg 10,2 prosent og Schibsted steg 10 prosent etter en oppjustering fra Goldman Sachs.
Fredag 15.november ble denne rekorden slått på nytt da hovedindeksen nådde en sluttnotering på 544,60 poeng. Når denne sluttnoteringen ble satt hadde Oslo Børs steget hele 22,65 prosent hittil i år.
Verdens børser steg for tredje måned på rad, med i underkant av 2 prosent. I Japan var oppgangen hele 9 prosent, hvilket var størst i verden, mens børsene i resten av Asia og Europa var så å si uendret.  I USA (S&P500) fikk børsen en oppgang på 2,5 prosent, mens Oslo Børs gikk opp 1,9  prosent.

Twitter
Hendelsen som kanskje har fått mest oppmerksomhet i november, hvert fall i internasjonale medier, er TWITTER sin IPO (Børsnotering). Med 70 millioner aksjer til en pris på $ 26 per aksje skaffet de seg $ 1.82 milliarder i ny kapital. Første handelsdag steg aksjen hele 73 prosent og endte på $ 44,90 som den siden har holdt seg i nærheten av (pr 30. november).

Boligmarkedet 
Ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), viser at boligprisene fortsetter å falle. Boligprisene falt 1,3 prosent i november, mens den sesongjusterte nedgangen var på 0,9 prosent. Selv om november måned normalt sett pleier å ha nedgang i boligpriser, har prisfallet i år vært over normalt.
Dette er tredje måned på rad hvor boligprisene faller og siden mai har de gjennomsnittlige boligprisene falt med 4,5 prosent. Lederen i EFF Christian Dreyer sier til E24 at: «- Det er sannsynlig at vi i desember har en negativ 12-månedersvekst for første gang siden 2009». 
Videre forteller Katrine Boye i Nordea E24 at hun tror prisene vil falle med 0,8 prosent måned for måned en god stund fremover, før prisnedgangen etter hvert blir mindre.

ECB (Europeiske sentralbanken).
Den 7. November besluttet ECB å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng fra 0,5 til 0,25 prosent. Det var ventet at ECB ville vente til desember med å kutte styringsrenten, slik at denne beslutningen virket positivt på europeiske børser, men svekket euroen mot dollaren.

Revidert statsbudsjett
Fredag 8. november la den blå-blå regjeringen fram tilleggsproposisjonen for statsbudsjettet 2014. Regjeringen velger å bruke 139 milliarder av Oljefondet, noe som er 3,9 milliarder mer enn den rødgrønne regjeringen la opp til. Det er totalt sett gjort få betydelige endringer fra den avtroppende regjeringens forslag og påvirker ikke de økonomiske forutsetningene i noe særlig grad.

Norge
Det har videre vært en lavere aktivitet i Norge enn forventet. Ila november nådde euroen sin høyeste nivå mot kronen siden desember 2009. For ett år siden lå den ca 1 krone under dagens kurs. NOK har også svekket seg mot blant annet den svenske kronen.
Avtakende aktivitet, stigende ledighet og lave renteforventninger er noen av indikatorene bak denne utviklingen og det er forventninger i markedene om videre lav rente fra Norges Bank på neste rentemøte i desember.

Månedens utvalgte aksjer:

ALGETA:
Den 26. november ble det bekreftet at styret i ALGETA har mottatt et foreløpig forslag til et oppkjøp fra det tyske legemiddelselskapet Bayer. Forslaget var på 336 kroner per aksje, noe som priser selskapet til 14,8 milliarder kroner. Dette førte til at selskapet steg 30,3 prosent på Oslo Børs fra 264,6 kroner til 345,2 tirsdag kveld.

Tesla:
Aksjen til Tesla Motors har vært skjelven i november. Den 7. november hadde aksjen sitt største et-dags fall siden januar 2012 da den falt 17,2 prosent. Det store fallet skyldes et skuffende 3. kvartalsresultat. Grunnen til det skuffende kvartalsresultatet er blant annet produksjonen ikke møter etterspørselen, da spesielt pga mangelfull leveranse av litium-ion-batterier. En annen grunn til Tesla aksjens turbulens denne måneden er amerikanske veimyndigheters granskning for å finne årsaken til brannene i Teslas Model S.

Hurtigruten:
Aksjen til hurtigruten fikk en voldsom oppgang i november som følge av en positiv kvartalsrapport for 3. kvartal. Resultat før skatt ble på 192 millioner kroner, 111 millioner bedre enn samme periode året før. Kostnadene ser ut til å være under kontroll for selskapet, med en nedgang på 45 millioner kroner for dette kvartalet sammenlignet med fjoråret. Hurtigrutens 11 skip på norskekysten kansellerte kun 47 av i alt 5 712 havneanløp i tredje kvartal 2013, mot 103 i 2012. Den positive trenden hurtigruten viser seg særlig i bookingtallene for 2014, som viser økning på 6 prosent i bruttoinntekter på norskekysten. Disse gode nyhetene førte til en oppgang på 32,05 prosent for hurtigruten.

Om forfatteren

Er 21 år gammel og student på Handelshøyskolen i Trondheim. Går fjerde semester på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon. Sitter for øyeblikket i styret i TØH-Invest.

Kommenter