Artikkel i finansavisen 20.02.2012, av Fabian Harang

Studenter på børs har nå vart i to uker, og avkastningen begynner å sprike stort mellom de forskjellige lagene. På skole-indeksen har den ledende skolen ca. 3 % høyere avkastning enn sisteplassen. OSEBX er opp ca. 2,3 % i perioden, samtidig har fler av lagene oppnådd avkastning over 10 %, og mange har falt 5-6 %. En konkurranse med fiktive penger preges som regel av svært høy risiko tagning, og denne konkurransen er helt tydelig intet unntak.

Konkurransen åpner for mulighet både til å gå long og short, og men har en begrensning på maks 50 handler i løpet av konkurransens periode. Vanlig kurtasje tilkommer, i tillegg til et gebyr på 400 NOK pr Short transaksjon. Forholdene ligger til rette for at det skal være mulig å sette sammen spennende porteføljer allà «The hadged fund» slik Alfred Winslow Jones satt det sammen på slutten av 40 tallet-tidlig 50 tallet. Det er spennende å se gjennom flere av porteføljene i konkurransen, som ligger tilgjengelig på Unge Aksjonærers hjemme side. Hvilke sektorer har studentene troen på? Og hvilken risiko søker de? Mange bygger porteføljer som inneholder Bull eller Bear derivater i sammensetting med enkelt aksjer som enten er long eller short.  Med en avkastning på 16 %, er det laget FA&BM som leder 2 divisjon, og har høyest avkastning totalt i konkurransen så langt. Laget har en portefølje bestående av Funcom, DNO, Yara, Wilh. Wilhelmsen, og veidekke.

Unge aksjonærer tok en prat med to av lagene fra konkurransen for å høre litt om hvordan man bør sette sammen en portefølje og hvilken vei markedet trolig vil bevege seg fremover.

David Fjellheim fra Osloensis Finans(UiO) mener at den beste porteføljen bygger man ved å ta seg tid til å følge med på nyheter om de selskapene man følger.  «Man kan ikke forvente å ha kontroll på hele børsen, så det gjelder å velge seg et par selskap man kan analysere mer i dybden. Konkurransen varer jo ikke lenger en et par måneder, så det gjelder å investere i aksjer hvor man forventer at det skjer noe i nærmeste fremtid. Markedsutsiktene er usikre siden vi ennå ikke vet hvordan det går med Hellas og de andre PIIGS landene, men det finnes gode selskap på børsen, som for eksempel Norsk Hydro, som nyter godt av at de er et solid selskap og mange mener aluminium er underpriset.»

Salman Alam fra Børsgruppen Aktie på BI mener det er viktig i en slik konkurranse å satse på aksjer med høy volatilitet for å kunne oppnå de store resultatene på kort tid. «ettersom konkurransen kun varer i 10 uker er det viktig at volatilitet blir prioritert, samtidig som man må prøve å få en god risikojustert avkastning. Tar man høy risiko bør sannsynlighetene være lagt til rette for god avkastning i aksjen.»

«Det er nok ikke slik jeg ville forvaltet mine egne penger, men i en konkurranse over en kort periode er det viktig å satse hardt for å vinne.» Sier Salman Alam.

 

Fabian Harang

Leder Unge Aksjonærer

Om forfatteren

Fabian er 23 år og går første året finans på BI. Utrolig glad i å lese bøker om finans, og særlig interesse for makroøkonomi og markedspsykologi.

Kommenter