Trondheimlaget “Gutta in Vests” fra Trondheim Økonomiske Høgskole (TØH) hevder seg i toppen i aksjekonkurransen “Studenter på Børs”.

Mens uorganiserte aksjonister i USA og flere steder i Europa demonstrerer mot det økende klasseskillet og mangel på arbeidsplasser, suser de unge aksjehandlerne videre i oljerus. “G utta in Vests” deltar for tredje semester i Unge Aksjonærers konkurranse “Studenter på Børs”. Laget består av Sivert Roti, Kristian Lindbak og Marius Økland som alle går andre året økonomi og administrasjon ved TØH.

12 prosent på fem dager

De deltar i AksjeNorge-ligaen som tilsvarer førstedivisjon. I uke 42 oppnådde laget høyest
avkastning av alle deltakerne både i AksjeNorge-ligaen, og i toppdivisjonen Eliteserien. Ved
inngangen til uke 42 var kontoen til laget verdt 1.045.136 kroner, og fredag 21. oktober
hadde verdien steget til 1. 171. 658 kroner Laget oppnådde dermed en avkastning på
12 prosent på fem dager. Mandag kveld den 31.oktober var laget på en sammenlagt
tredjeplass AksjeNorge- ligaen.

Analyse er viktig

Strategien til laget baseres først og fremst på fundamental analyse. Lederen for laget, Marius
Økland, forteller at de har egen side på Facebook for å diskutere investeringer og dele
nyheter.
- Vi leser aviser daglig og diskuterer på skolen. Vanligvis har vi snakket sammen, og er enige før vi bestemmer oss for å kjøpe eller selge noe. Dessuten må vi ha litt flaks, men det hjelper å være tidlig på hogget, sier Økland som innrømmer at magefølelsen også spiller en vesentlig rolle.

Rett til himmels

Laget fra Trondheim har i høstens konkurranse satset tungt i oljesektoren. Det er en risiko og ikke å diversifisere investeringene sine i forskjellige bransjer, men det er nødvendig for å kunne hevde seg i toppen, forteller de.

- Pengene er tross alt fiktive, presiserer “Gutta”.
Porteføljen har ifølge laget alltid vært preget av aksjer i long-posisjon fra oljesektoren. I starten av konkurransen satset laget blant annet på oljekjempen Statoil. Senere har de utvidet med mindre likvide og mer volatile aksjer.

- Etter at nyhetene om oljefunnene i Aldous Major feltet ble kjent satset vi alt på oljebransjen. Det gikk rett til himmels, sier Økland.

Da laget toppet konkurransen, i uke 42, hadde de aksjer i Subsea 7,Wentworth Resources og Det norske oljeselskap, samtlige i long-posisjon. Ifølge Gutta in Vests baseres valgene i en generell positiv trend i oljebransjen. Mandag 31.oktober hadde laget solgt seg ut av alle
selskapene bortsett fra Statoil, ifølge Unge Aksjonærers hjemmeside.

- Vi plukker ut det vi tror er de beste selskapene innen oljesektoren, sier lagmedlem Sivert Roti, som ikke ser noen grunn til å skifte strategi med det første.

Svartmaler Eurosonen

“Gutta in Vests” ser få lyspunkter i den økonomiske situasjonen i Europa.

Laglederen Marius Økland tror at Eurosonen kommer til å brytes. Land som Hellas, Italia og Irland burde aldri vært med i EU, og tiltakene fra unionen kommer for sent, om man skal tro Økland.

Ifølge laglederen er mangel på enighet kombinert med for lite sentraliserte styringsressurser i EU mye av årsaken til at vi har havnet i dagens gjeldskrise.

- Felles valuta for eurosonen var et av de mest mislykkede prosjektene i finanssektoren i nyere tid, sier Økland som innrømmer at det er lett å være etterpåklok.

Gutta in Vests mener det er bra å kunne prøve ut det de lærer på skolen i praksis, men synes konkurransen mangler muligheten til å investere i råvarer og indekser.

- Det hadde også vært morsomt med statsobligasjoner, i alle fall i Eliteserien, avslutter Økland.

Om forfatteren

Hans Iver Odenrud er 20 år og går andre året Bachelor i Business Administration på Handelshøyskolen BI. Medlem i UA siden høsten 2011. Er i tillegg økonomijournalist for studentavisen INSIDE.

Kommenter