Lederartikkel fra nyhetsbrev 27.02.2012, av Fabian Harang

Mye skjer i Unge Aksjonærer for tiden. Utvikling av ny nettside er i full gang, analyse konkurransen begynner å nærme seg deadline 1. Mars, og vi er i full sving med å sette sammen et finansseminar i slutten av mars for alle våre medlemmer. Seminaret vil bli et faglig samlingspunkt hvor studenter med interesse for finans vil få mulighet til å høre faglige foredrag, møte folk fra næringslivet, og ikke minst få flere kontakter med samme interessefelt. Foredragsholdere, program, tid, og sted vil bli annonsert fortløpende på våre hjemmesider og på facebook, så følg med fremover!

Studenter på børs er godt i gang, og vi har sett en svært god utvikling for mange av lagene så langt. Trondheim økonomiske høyskole leder for øyeblikket skole kampen, med en avkastning på 4,2%. Mange selskaper legger for tiden frem resultater, og å putte bets på utfall av resultatene virker som en vel prøvd strategi for deltakerne.

Vi er inne i en historisk spennende periode i finansmarkedene. Vi har vært gjennom en finanskrise, som i dag har utviklet seg til en gjeldskrise, hvor hele stater sliter med å betale sine forpliktelser og står på «konkursens» rand. Vi har likevel sett en god oppgang hittil i år på mange av verdens største børser. Mange gode resultater er fremlagt, og vi hører analytikere spå børsen over 500 stadig oftere.

Chartet under viser real inntjening på S&P Composite og Real S&P 500 index utvikling. Det merkverdige ved cahretet er utviklingen av spreaden mellom real inntjening og real pris som har blitt svært stor de siste 20 årene. Dette kan være et bevis på det Robert Shiller kaller irrational exuberance, som er beskrevet i boken ved samme navn. Dette dreier seg om hvordan psykologien er en viktig driver av utvikling i både inntjening og pris. Navnet på både fenomenet og boken kommer fra en tale Allan Greenspan holdt den 5. desember 1996, hvor han sa “But how do we know when irrational exuberance has unduly escalated asset values, which then become subject to unexpected and prolonged contractions as they have in Japan over the past decade?” han la så til “We as central bankers need not be concerned if a collapsing financial asset bubble does not threaten to impair the real economy, its production, jobs and price stability.” Rett etter denne talen ble holdt falt aksjemarkedene I Tokyo og Hong Kong3 %, som ble etterfulgt av DAX ned 4% og USA ned 2 %.

Denne tilsynelatende harmløse talen påvirket altså markedet så dramatisk, og ordet Greenspan visstnok hadde kommet på da han lå i badekaret en morgen og skrev talen, har blitt et viden kjent ord som betyr «høy spekulativ pågang». Denne episoden er et bevis på psykologiens rolle for investeringer, og kan regnes som et bevis på at rasjonelle aktører ikke finnes.

 

Om forfatteren

Fabian er 23 år og går første året finans på BI. Utrolig glad i å lese bøker om finans, og særlig interesse for makroøkonomi og markedspsykologi.

Kommenter