Etter en uke med aksjehandel, er det Trondheims Økonomiske Høyskole som leder Skoleligaen, men ukens beste lag i Eliteserien kommer fra Universitetet i Oslo.

Da var startskuddet i gang for den 12. utgaven av aksjekonkurransen Studenter på Børs. Etter første uke er det 94 lag som har meldt seg på konkurransen om å bli Norges beste studenttrader. Nytt av året er innføringen av skoleligaen, som vil være den nye prestisjekonkurransen mellom utdanningsinstitusjonene i Norge.

Samfunnsøkonomene dominerer

Etter en uke med aksjehandel, er det Trondheims Økonomiske Høyskole som leder Skoleligaen, men ukens beste lag i Eliteserien kommer fra Universitetet i Oslo og trader under navnet – Osloensis Finans – og har deltatt i aksjekonkurransen siden høsten 2009.

- Foreningen består hovedsakelig av samfunnsøkonomer, men vi har også noen matematikere med oss. Vi ønsker oss en diversifisert medlemsmasse da dette gjør det enklere å belyse en problemstilling fra flere sider, forteller foreningslederen Bjarte Andre Jensen.

Kortsiktige trender er viktig

Etter en turbulent sommer med en stigende bekymring for utfallet av gjeldskrisen i Europa er det viktig å være på vakt etter kortsiktige trender i markedet hvis det skal bli noen penger ut av tradingen. Osloensis Finans står i dag med en positiv avkastning på 3,1 prosent, hvor Oslo Børsen har steget 4,8 prosent i samme periode. I porteføljen holder laget long-posisjoner i Petroleum Geo Services, Subsea 7, og Algeta.

- Foreløpig har vi 75 % av kapitalen i markedet, og står klar til å ta den ut ved behov. Vi tror på et kortsiktig rally som en følge av nye samtaler blant toppledelsen i EU, vi forventer en uttalelse eller en plan som på kort sikt roer markedet. Skjer dette er vi klar til å investere mer, forteller Jensen til Unge Aksjonærer og legger til at laget har tro på oljeservice og olje sektoren i tiden som kommer.

Porteføljemøter for medlemmene

Osloensis Finans teller i dag 30 medlemmer og arrangerer møter annenhver fredag klokken 12.00 på UiO.

- Møtene våre åpner med at jeg går gjennom de viktigste nyhetene fra forrige uke, samt opplyser om kommende arrangementer o.l. Etter det diskuterer vi porteføljen og ser om vi fortsatt kan forsvare den. Så kommer det andre grupper i foreningen inn og presenterer aktuelle kandidater. Meningen er at gruppene skal forsvare alle kjøp/salg samt overbevise de andre at de har funnet en god investeringsmulighet. Resten av gruppen skal stille kritiske spørsmål og teste den aktuelle analytikeren. Nytt av dette semesteret er at på hvert møte skal en av gruppene presentere en case e.l som de mener kan ha læringsverdi for de andre.

Seminar i Stavanger 8 – 9 september

Laget som gikk kunne vise til høyest avkastning var 2. divisjonslaget Maxit fra Universitetet i Agder, med en oppgang på 7,2 prosent. Unge Aksjonærer var på skolebesøk i Stavanger 8-9 september og fikk rekruttert nye medlemmer og lag til aksjekonkurransen og blant disse finner vi LBB Invest som nå leder AksjeNorge-ligaen med en avkastning på 5,1 prosent. Unge Aksjonærer planlegger også et seminar for studenter som ønsker å lære å analysere og verdivurdere seleskaper i samarbeid med Norges Finansanalytikersforening. Dette ser vi frem til og vil komme med mer informasjon om dette på et senere tidspunkt.

Om forfatteren

Jens Petter Skaug går Master i Strategic Management på Handelshøyskolen BI og har en bachelor i finans fra samme skole. Har vært med i foreningen siden 2008 og var styreleder fra 2009-2011. Han har i tillegg sittet i blant annet Shippingutvalget og vært fagansvarlig i Finansgruppen ved BI.

Kommenter